Λεύκες, Πάρος Ένα καταπληκτικό παραδοσιακό και τουριστικό χωριό

Tο ορεινό παραδοσιακό και γραφικό χωριό Λεύκες, στο κέντρο σχεδόν του νησιού, βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιόμετρα περίπου Νοτιοανατολικά από την Παροικιά μέσα σε μια μικρή πανέμορφη κοιλάδα. Κτισμένο στις χαμηλές πλαγιές λόφων σε υψόμετρο 250 μέτρων, κατοικείται από περισσότερους από 600 μόνιμους κατοίκους που προσφέρουν πολλά στον πολιτισμό του τόπου και συνεχίζουν μια μακραίωνη πολιτιστική παράδοση. Το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πολλά δένδρα, λουλούδια και άλλα φυτά που κυριολεκτικά πνίγουν τα σπίτια στο πράσινο.

Υπάρχει δυνατότητα για διαμονή στον οικισμό, και στις γραφικές ταβέρνες και τα παραδοσιακά εστιατόρια του χωριού θα απολαύσετε την φημισμένη ντόπια κουζίνα με τις λαχταριστές λιχουδιές της. Τις Λεύκες θα επιλέξουν επισκέπτες που θέλουν να περάσουν ωραίες διακοπές, σε ένα ήσυχο περιβάλλον, με καλούς ανθρώπους γύρω τους και να δουν και βιώσουν ενδιαφέροντα πράγματα.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίας
Η ιστορία του οικισμού πηγαίνει πολύ πίσω και χάνεται στις αρχές του 15ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων χωριών κατέφυγαν εδώ για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών και έκτισαν το πανέμορφο αυτό χωριό σε μια τοποθεσία εξίσου πανέμορφη. Επίσης την ίδια εποχή εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από την Κρήτη και την Πελοπόννησο που κατέφυγαν στον φιλόξενο νησιωτικό χώρο για να γλιτώσουν από τις διώξεις των Τούρκων στον τόπο τους που κυριολεκτικά «έβραζε» από τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις. Η αρχιτεκτονική του είναι γνήσια κυκλαδίτικη, αλλά υπάρχουν και αρκετά αρχοντόσπιτα με νεοκλασικά στοιχεία που αποδεικνύουν τον πλούτο που υπήρχε στο χωριό σε παλιότερες εποχές, τότε που οι Λεύκες ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου στο εσωτερικό του νησιού. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πλατεία του χωριού με τα τεράστια υπεραιωνόβια δέντρα που ρίχνουν την παχιά τους σκιά και προστατεύουν τους ντόπιους και τους επισκέπτες από τον δυνατό ήλιο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, όταν απολαμβάνουν το ουζάκι τους, ή τον καφέ τους στο παραδοσιακό παλιό καφενείο του χωριού. Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο πλακόστρωπος πεζόδρομος φτιαγμένος με ωραίο ντόπιο μάρμαρο που οδηγεί στην πλατεία με τα ωραία παλιά κτίρια και συνεχίζει με το δίκτυο από τα στενοσόκακα με τις ασβεστωμένες πεζούλες που διασχίζουν ολόκληρο το χωριό. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του χωριού είναι ότι εδώ η παράδοση παραμένει ζωντανή και το χρώμα του δεν έχει αλλοιωθεί από την επέλαση του τουρισμού.
μεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίας
Μπορείτε να προσκυνήσετε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας που κτίστηκε το 1830, μετά την απελευθέρωση του νησιού με ωραίο παριανό μάρμαρο. Έχει εντυπωσιακή μνημειακή είσοδο και τα καμπαναριά της που κτίστηκαν το 1895 είναι ιδιότυπα και παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στο χώρο της εκκλησίας φυλάσσονται σπουδαίες παλιές εικόνες που για λόγους προστασίας τις έφεραν εδώ από πολλές παλιές εκκλησίες και απομακρυσμένα ξωκλήσια, αλλά και νεότερες έργα σπουδαίων ντόπιων λαϊκών καλλιτεχνών και αγιογράφων. Εκτός από τον κεντρικό ναό της Αγίας Τριάδας, υπάρχουν και πολλές μικρές εκκλησίες σχεδόν σε ολόκληρο το χωριό που, «χαμένες» μέσα στα στενοσόκακα, προσφέρουν στον επισκέπτη της λιτή ομορφιά τους και του «διηγούνται» ιστορίες από την μακρόχρονη ζωή τους. Μερικές από αυτές είναι η Αγία Βαρβάρα πάνω στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, κτισμένη πάνω από μια παλαιότερη, την μεσαιωνική εκκλησία της Αναστάσεως, η Αγία Αικατερίνη στο Πάνω Χωριό, η Αγία Θεοδοσία που κρύβει ωραίες εικόνες και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες από τον 17ο αιώνα και τέλος η Αγία Παρασκευή που οι ντόπιοι, όπως λέει η παράδοση του τόπου, ήταν η πρώτη εκκλησία που έκτισαν οι ευσεβείς Παριανοί που κατέφυγαν εδώ και ίδρυσαν το χωριό.
Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα στον οικισμό είναι το μνημείο του Ηρώου του χωριού, τα ωραία και καλοχτισμένα κτίρια του Δημοτικού Σχολείου, της παλιάς Κοινότητας που τώρα στεγάζει τις τοπικές υπηρεσίες του δημοτικού διαμερίσματος και τέλος του Νηπιαγωγείου. Αξίζει να επισκεφτείτε τα παραδοσιακά εργαστήρια υφαντουργίας και αγγειοπλαστικής και τα μικρά μουσεία, του Λαϊκού Πολιτισμού και το Λαογραφικό με τις ενδιαφέρουσες συλλογές από τα αντικείμενα του καθημερινού πολιτισμού τόσο της Πάρου, όσο και όλων των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Κοντά στον οικισμό, σε λίγο ψηλότερη θέση θα δείτε τους παλιούς ανεμόμυλους που δείχνουν στους επισκέπτες τον τρόπο που οι παλιότεροι εκμεταλλεύονταν τον αέρα ως πηγή ενέργειας.
μεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίας
Στην τοποθεσία «Απάτη» θα εντυπωσιαστείτε από τις πολλές και μεγάλες υπεραιωνόβιες ελιές, ένα αληθινό μνημείο της φύσης που, όπως λέει η ντόπια παράδοση, είναι αρχαίες. Σε απόσταση 2,5 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από τον οικισμό θα προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού του 17ου αιώνα, ή όπως λέει η παράδοση του 10ου αιώνα, που όμως ανακαινίστηκε το 1646. Γύρω από το μοναστήρι κυριαρχεί το πράσινο και ο τόπος κυριολεκτικά πνίγεται από τα πολλά δέντρα και τα αμπέλια που προσφέρουν τους πολύτιμους καρπούς τους απλόχερα στους εργατικούς Παριανούς. Από την άλλη μεριά, 2.5 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής, ένα μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Λαγκαδά. Στην Αγία Κυριακή μπορείτε να δείτε ένα αρκετά ενδιαφέρον τέμπλο και τον άμβωνα από ωραίο παριανό μάρμαρο. Ακόμη 3,5 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 17ου αιώνα. Τέλος, στην ψηλή κορυφή των Αγίων Πάντων βρίσκεται ο ομώνυμος ναός, απ' όπου θα δείτε μια καταπληκτική και πανοραμική θέα ολόκληρου σχεδόν του νησιού και θα τραβήξετε αξέχαστες φωτογραφίες.
Αν δεν σας αιχμαλωτίσει τελείως η ομορφιά της φύσης εδώ, ή δεν σας κάνει να ξεχαστείτε η ζεστασιά των ντόπιων, τότε μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε παραλία στο νησί για μπάνιο, επειδή οι Λεύκες βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο του.
μεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίαςμεγέθυνση φωτογραφίας
Οι ντόπιοι γιορτάζουν την γιορτή του Κλήδονα με εντυπωσιακό παραδοσιακό τρόπο στις 23 Ιουνίου και τιμούν τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο με μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Υρία» διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία ενδιαφέρουσες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το φεστιβάλ Μουσικής, θεάτρου και παραδοσιακών χορών. Ο σύλλογος «Ύρια» φέρει το πρώτο όνομα που έδωσαν οι πρόσφυγες που έκτισαν το χωριό τον 15ο αιώνα.
Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό αγροτικό ιατρείο, ή στις στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Παροικιάς ( 11 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά).
Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα μέσα από μια διαδρομή εντυπωσιακού κάλλους. Τα οχήματα σταματούν στην είσοδο του χωριού στο δημοτικό πάρκινγκ και οι επισκέπτες συνεχίζουν με τα πόδια ως το κέντρο του χωριού.
http://www.greekhotel.com/cyclades/paros/lefkes/village/home-gr.htm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της