Λεύκες Πάρου Πληροφορίες





Λεύκες: Το πλέον ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Ο οικισμός είναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωμα. Μια βόλτα στα πανέμορφα στενάκια του με τους λευκούς αρμούς θα σας εντυπωσιάσει. Θα δείτε τα παλιά πλυσταριά, που κάποιες νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν ακόμη, το Σπίτι της Λογοτεχνίας, το γραφικό Ράμνο, δρόμο με ταβερνάκια και άλλα μαγαζιά και την υπέροχη θέα. Θάλασσα και στο βάθος η Νάξος.

Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη και τη Νάουσα, αλλά και ντόπιοι, οι οποίοι επέλεξαν το βουνό για να χτίσουν το χωριό τους, από το φόβο των πειρατών.
Ο Ράμνος, κεντρικός δρόμος του οικισμού είναι ανάμεσα σε νεοκλασικά κτίσματα, το σχολείο, την πρώην κοινότητα, το Σπίτι της λογοτεχνίας. Στο δρόμο αυτό, κάτοικοι της Πάρου και επισκέπτες κάνουν τον περίπατό τους ή κάθονται σε κάποιο από τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί, όπως και τα καφενεία στη μικρή πλατεία όπου είναι και το μνημείο των Ηρώων.






Στους λόφους, γύρω από το χωριό στέκουν ανεμόμυλοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί και στην άκρη του χωριού σε ύψωμα, είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας με τα περίφημα καμπαναριά του που ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Οι Λεύκες είναι το πιο πράσινο χωριό της Πάρου, γι’ αυτό κάνοντας βόλτα στα δρομάκια του ή επίσκεψη στα πολλά εκκλησάκια του χωριού, ακούει κανείς τα τζιτζίκια, και το σούρουπο τα τριζόνια και τον γκιώνη. Το χωριό είναι ιδιαίτερα τουριστικό, καθώς προσελκύει τους καλοκαιρινούς μήνες πάρα πολλούς επισκέπτες της Πάρου.
Στις Λεύκες, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος ΥΡΙΑ, γίνεται και η γιορτή του Καράβολα. Η γιορτή του Καράβολα είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού. Δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, γίνεται στο τέλος Αυγούστου και τη διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκών ΜΕΑΣ Υρία. Υπάρχει φαγητό όπως καράβολες (μεγάλα σαλιγγάρια όπως λέγονται στην Πάρο), σκορδαλιά, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακά τυριά, ρεβύθια στο φούρνο και φυσικά άφθονο κρασί. Είναι το μεγαλύτερο γλέντι του χωριού και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού τη βραδιά συνοδεύουν νησιώτικα τραγούδια! Εαν βρεθείτε εκείνη την εποχή στο νησί της Πάρου, σίγουρα αξίζει να επισκευθείτε το χωριό των Λευκών και το πανηγύρι του Καράβολα.
Οι μετακινήσεις στις Λεύκες γίνονται με τα πόδια. Υπάρχουν δύο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού, όπου μπορείτε να παρκάρετε τα οχήματά σας. Η βόλτα στα πλακοστρωμένα σοκάκια θα σας ενθουσιάσει. Ασβεστωμένα πεζούλια, κτίρια λαϊκήςαρχιτεκτονικής, βοκαμβίλιες σε όλα σχεδόν τα σπίτια και διάφορα άλλα λουλούδια και φυτά. Στις Λεύκες εκτός των άλλων αξίζει να επισκευθείτε το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας
 Μια σύντομη ιστορική αναδρομή, οι Λεύκες ιδρύθηκαν τον 16ο αιώνα σε ορεινό σημείο, για να προστατεύονται από τους πειρατές. Τότε το χωριό ονομαζόταν Υρία και κάποτε υπήρξε δήμος και πρωτεύουσα του νησιού. Γι’ αυτό και η ονομασία του Πολιτιστικού Συλλόγου που δραστηριοποιείται σήμερα στο χωριό, ονομάζεται ΜΕΕΑΣ ΥΡΙΑ Λευκών. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο δήμος Υρίας έφτασε να αριθμεί μέχρι και 2.500 κατοίκους. Η παραγωγή οίνου ήταν διαδεδομένη, καθώς και η εξαγωγή αυτού. Πολλά νεοκλασικά αρχοντόσπιτα, κάποια σε καλή κατάσταση, μαρτυρούν αυτή την περίοδο ακμής.
Σήμερα, το χωριό έχει περίπου 800 μόνιμους κατοίκους και, γενικά, παρατηρείται μια διάθεση επιστροφής στην ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει ο τόπος. Η τρέχουσα ονομασία του προέρχεται από την τοπική ενδυμασία -λευκό σκουφί και λευκή βράκα- και τις λεύκες που υπήρχαν τριγύρω.
πηγήhttp://aboutparos.gr/explore-paros/villages/lefkes.php

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της