Πάρος Μυθολογία

Πάρος Μυθολογία
Συνέχεια δίνει στην μυθολογία της Πάρου η Μινωική κατάκτηση. Ο Μίνωας ο βασιλιάς της Κρήτης βρίσκεται στο νησί κάνει 4 γιούς με την νύμφη Πάρεια ή Παρία, που μπορεί να μην είναι το όνομα της και απλά να δηλώνει την καταγωγή της από τη Πάρο. Ευρυμέδοντας, Χρύσης, Νηφαλίωνας και Φιλόλαος είναι τα ονόματα τους.
Υπάρχει ακόμη ένας μύθος που συνδέει τον Μίνωα με την Πάρο. Ο Μίνωας βρίσκονταν στην Πάρο και πρόσφερε θυσία στις Χάριτες, όταν έμαθε ότι οι Αθηναίοι σκότωσαν τον γιό του τον Ανδρόγεο. Στεναχωρήθηκε ο Μίνωας αλλά δεν διέκοψε την θυσία, παρά μόνο πέταξε το στεφάνι που φορούσε και διέταξε να σωπάσει ο αυλός. Μετά διέταξε τον στόλο του να πολιορκήσει την Αθήνα. Πολιορκία που οδήγησε στον γνωστό μύθο με τον τρομερό φόρο υποτέλειας που αναγκάστηκαν να πληρώνουν οι Αθηναίοι κάθε χρόνο στην Κρήτη. Τους νέους και τις νέες που έστελναν θυσία στον Μινώταυρο.
Στους μύθους της Μινωικής εξάπλωσης στο Αιγαίο περιλαμβάνεται και η αναφορά ότι ο Ροδάμανθυς διόρισε τον εγγονό του Μίνωα και γιό του Ανδρόγεω τον Αλκαίο, διοικητή του Νησιού ως ανταπόδοση για τις στρατιωτικές του ικανότητες και την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε στην κατάκτηση του Αιγαίου, ως βοηθός του έμεινε στο πλευρό του ο αδερφός του ο Σθένελος.
Εδώ έρχεται ο μύθος του Ηρακλή που δικαιολογεί τα συμβάντα της Μυκηναϊκής κατάκτησης της Πάρου και των Κυκλάδων. Ο Ηρακλής ταξιδεύοντας για να επιτελέσει τον άθλο του τον σχετικό με την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αμαζόνων και κόρης του θεού Άρη, πέρασε από την Πάρο. Εκεί πάνω σε μια αψιμαχία οι γιοί του Μίνωα από την Παρία, σκότωσαν δύο από τους συντρόφους του Ηρακλή.
Όπως ήταν αναμενόμενο για τον Ηρακλή, τα πήρε κρανίο και τους σκότωσε και τους τέσσερις. Μάλιστα πολιόρκησε και την πρωτεύουσα του νησιού και ήταν έτοιμος για μεγάλες καταστροφές. Οι κάτοικοι της Πάρου για να τον εξευμενίσουν και για να γλυτώσουν τα χειρότερα, τον παρακάλεσαν να πάρει δυο άτομα από το νησί, όποια αυτός ήθελε, ώστε να αντισταθμίσει με κάποιο τρόπο την απώλεια των συντρόφων του και να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο Ηρακλής διάλεξε και πήρε μαζί του τα δύο εγγόνια του Μίνωα, τον Αλκαίο και τον Σθένελο.
http://www.parosislandinfo.gr/parosgenika/parosmythologia/index.html


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της