Ναυάγιο Εξπρές Σάμινα: 14 χρόνια από τη "μαύρη" νύχτα της Πάρου

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 2000, ένα βράδυ Τετάρτης, όταν ο Εξπρές Σάμινα βυθίστηκε έξω από την Πάρο μετά από πρόσκρουση στις "Πόρτες". Παρέσυρε στο θάνατο 80 ψυχές, στη χειρότερη ναυτική τραγωδία της χώρας μετά τη βύθιση του οχηματαγωγού Ηράκλειον. Ένα ναυάγιο που μας στοιχειώνει ακόμη και τώρα, 14 χρόνια μετά. 

 Οι νεκροί του Σάμινα είναι 81. Οι επιβάτες που πνίγηκαν και ο λιμενάρχης της Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, που πέθανε από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Εκείνο το βράδυ, το Σάμινα απέπλευσε από τον Πειραιά με 472 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα. Θα έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος – Λειψοί.




Στις 22:12, το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι της Πάρου. Δυο μίλια πριν, πέφτει με ταχύτητα 18 κόμβων στις "Πόρτες" και δημιουργείται ρήγμα, μήκους τριών μέτρων, στα δεξιά ύφαλά του. Νερό μπαίνει στο μηχανοστάσιο και σε 25 λεπτά το πλοίο έχει βυθιστεί παρασύροντας στον υγρό τάφο 81 ψυχές. 

Η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια δεν λειτούργησε, το πλοίο βυθίστηκε στο σκοτάδι, δεν υπήρξε ειδοποίηση από τη σειρήνα έκτακτης ανάγκης ούτε και ενημέρωση από τα μεγάφωνα. Πανικόβλητοι οι επιβάτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα. 



http://www.newsit.gr/ellada/navagio-express-samina-14-xronia-vithisi-paros

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της