Πάρος - Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού


Πάρος Μουσείο γλυπτικής Περαντινού. ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥ
Έκθεμα από το μουσείο γλυπτικής Περαντινός στην Πάρο

Στο λόφο της Μάρπησσας, στην ανατολική πλευρά της Πάρου, βρίσκεται το Μουσείο γλυπτικής "Νίκος Περαντινός".









Ο Νίκος Περαντινός γλύπτης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών από το εργαστήριο του Θωμά Θωμόπουλου συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1941 διορίζεται μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές αποκαταστάσεις αρχαίων γλυπτών. Υπήρξε δάσκαλος της απλότητας και της κλασικής φόρμας, κατά καιρούς παίρνει πολλές διακρίσεις και βραβεία και η δουλειά του ξεχωρίζει.
Το 1964 γυρίζοντας από το Παρίσι ιδρύει το εργαστήρι Μαρμαρογλυπτικής στην Αγία Άννα της Πάρου, θέλοντας να δώσει συνέχεια στην παράδοση της Γλυπτικής στην Πάρο. Τα εργαστήρια αυτά είναι ανοικτά για άτομα κάθε ηλικίας που αγαπούν το χώρο γλυπτικής.

Πάρος Μουσείο γλυπτικής Περαντινού - Προσωπογραφία της Μαρίας Κάλλας. ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
Έκθεμα από το μουσείο γλυπτικής Περαντινός στην Πάρο. Μαρμάρινη προτομή της Μαρίας Κάλας

Η Ακαδημία Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1991 του απονέμει το Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής. Μετά τον θάνατο του (20 Ιουλίου 1991) δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 1045) η ίδρυση του Μουσείου Γλυπτικής Ν. Περαντινός.
Το Μουσείο λειτούργησε αμέσως μετά το θάνατό του το 1991, στην Πάρο, σε μια μικρή αίθουσα. Τα δέκα οκτώ χρόνια που πέρασαν τα Δ.Σ. του Μουσείου προσπάθησαν και πέτυχαν να επεκταθεί το Μουσείο με την βοήθεια του Δήμου Πάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και στις πέντε μεγάλες αίθουσές του φιλοξενεί γλυπτά, έργα του Νίκου Περαντινού.
Τηλέφωνο: 2284041217, 2284023851
Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα (07.00 - 15.00)
http://paros-vacations.com/were-to-go/paros-museums/mouseio-perantinou.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της