15 Αύγουστος στην Πάρο - Παναγία Εκατονταπυλιανή




Παρακάτω θα δείτε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες που τραβήξαμε  κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο νησί.
Παρακολουθήσαμε μαζί με το πλήθος των  πιστών που  κατέφθασε στο  λιμάνι της Παροικιάς  από όλα τα μέρη της Ελλάδας το Ιερό προσκύνημα : Τον εσπερινό , την περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής την παραμονή στις 14 Αυγούστου αλλά και την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , στα σοκάκια και την κεντρική οδό του νησιού πάνω στο λιμάνι . Στις 15 Αυγούστου ετελέσθη με λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης και η περιφορά με όλα τα παρευρισκόμενα πλοία να σφυρίζουν χαρμόσυνα για το Πάσχα του Καλοκαιριού καθώς επίσης κι ενα ολόκληρο πλήθος πιστών που  περίμενε υπομονετικά στην σειρά του για να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Παναγίας. 
Αργά το απόγευμα  οι κάτοικοι ,  φίλοι και επισκέπτες  του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Παροικίας και πήραν θέσεις για να παρακολουθήσουν την καύση πυροτεχνημάτων σύμφωνα με το τοπικό έθιμο κατά το οποίο , η Ιερά εικόνα της Παναγίας με τιμές καταφθάνει πανηγυρικά  στο λιμάνι από τον Ιερό Ναό της Εκατονταπυλιανής  και μόλις πάρει θέση (προστατεύοντας το νησί αλλά κι όλον τον κόσμο,όπου εκτείνεται η θάλασσα σε όλο το μήκος κ το πλάτος της γης ) χιλιάδες πυροτεχνήματα διαγράφονται στον νυχτερινό έναστρο ουρανό προκαλώντας το δέος μικρών και μεγάλων ενώ όλα τα καράβια πλέουν σημαιοστολισμένα κι φωταγωγημένα στα νερά του λιμένα. Επίσης στήνεται ένα τεράστιο πανηγύρι με τοπικούς τραγουδιστές , οργανοπαίκτες και χορευτικά σχήματα τα οποία παίζοντας παραδοσιακούς νησιώτικους σκοπούς δελεάζουν  όλους , μεγάλους μικρούς, Έλληνες και ξένους τουρίστες  να ανέβουν  πάνω στις εξέδρες για να χορέψουν και να γιορτάσουν το γεγονός της ημέρας. Ταυτοχρόνως με τις παραπάνω εκδηλώσεις  ο κόσμος διασκεδάζει στα μαγαζιά – καφετέριες ,εστιατόρια ,μπαρ αλλά και στα υπαίθρια λούνα παρκ που στήνονται για τους μικρούς φίλους την ιδια ώρα που  διεξάγονται bazars για την πώληση τοπικών προϊόντων  κι αναμνηστικών δώρων 






 Λίγα λόγια για την Εκατονταπυλιανή της Πάρου.
Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, πρωτεύουσα της νήσου Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της.
Σύμφωνα με την παράδοση όταν η Αγία Ελένη μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα Κων/νου του Μεγάλου, πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρεί τον Τίμιο Σταυρό, ήλθε με το πλοίο της στην Πάρο. Κοντά στο λιμάνι, στη θέση που βρίσκεται η Εκατονταπυλιανή, υπήρχε τότε ένας μικρός ναός. Σ' αυτόν το ναό προσευχήθηκε κι έκανε ένα τάμα: Αν βρεί τον Τίμιο Σταυρό, να κτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε αυτόν τον μεγαλόπρεπο ναό. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η Αγ. Ελένη δεν πρόφτασε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της. Έδωσε όμως εντολή στον γιό της, τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, ο οποίος πραγματοποίησε το τάμα της μητέρας του, κτίζοντας αυτόν το ναό. 

Οι έρευνες που πραγματοποίησε από το 1959 έως το 1966 ο αείμνηστος καθηγητής και ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος, κατά την αναπαλαίωση της Εκατονταπυλιανής, απέδειξαν ότι οι παραδόσεις που θέλουν κτήτορες του ναού τους αγίους Κων/νο και Ελένη είναι σωστές. Απέδειξαν δηλαδή ότι υπήρχε ναός στο σημείο αυτό, τον 4ο αιώνα, δηλαδή δύο αιώνες πριν από την εποχή του Ιουστινιανού.









  




Πάντως το Θέμα είναι ένα. Όπου και να βρίσκεσαι ,είτε στα βουνά πχ στη Μουσουνίτσα ,είτε στην θάλασσα πχ Πάρος , Η Παναγία είναι μία  . Είναι η μητέρα όλων μας και ο Ελληνικός λαός θα Την τιμά και  Την εορτάζει πάντοτε  με όλη την Μεγαλοπρέπεια που Της Αρμόζει !!
http://mousounitsavillage.blogspot.gr/2013/09/15.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της