Πάρος Ιστορία Αξιοθέατα και Παραλίες

Ένα από τα νησιά του Νομού Κυκλάδων με έκταση 194 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δυτικά της Νάξου, με πλούσια
 παράκτια διαίρεση.
Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και φυσικά την αλιεία.
Στις πεδιάδες της καλλιεργούνται αμπέλια, συκιές, βαμβάκι, καπνός, κηπευτικά, ελιές.
Υπάρχει μεγάλη παραγωγή λαδιού και περίφημου κρασιού. Υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα ψευδαργύρου,
 μαγγανίου και αργυρούχου μολύβδου.

Ονομαστά επίσης τα ωραία άσπρα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια για την ανέγερση
 Ναών, την κατασκευή αγαλμάτων, κ.λ.π..
Στην οικονομία της συμβάλει επίσης και ο τουρισμός.
Επισκέπτες Έλληνες καί ξένοι φτάνουν στην Πάρο για να χαρούν τις πανέμορφες ακρογιαλιές, τα καθαρά νερά
 του νησιού, τον ήλιο του, το γραφικότατο τοπίο, τα γραφικά σοκάκια, τα ιστορικά μνημεία και τα μουσεία του.
 Ανάμεσα στα κυριότερα μνημεία του είναι ο Ναός της Καταπολιανής ή Εκατονταπυλιανής ο οποίος χτίστηκε 
αρχικά τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη στη θέση του σημερινού, που χτίστηκε από τόν αρχιτέκτονα 
Ιγνάτιο και αναστηλώθηκε πρόσφατα. Στο Ναό της Εκατονταπυλιανής στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο του 
νησιού, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Καί στα δύο εκθέτονται πολλά αξιόλογα 
ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της Πάρου και την ψηλή στάθμη στην οποία έφτασε ο 
πολιτισμός της. Η ιστορία της αρχίζει από τα προιστορικά χρόνια, κατά τα οποία ονομαζόταν Μινώα, επειδή
 οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν υπήκοοι του Μίνωα, ο οποίος μάλιστα την επισκέφθηκε. Στην συνέχεια
αποικίστηκε από Αρκάδες, που είχαν αρχηγό τον Πάρο, από τον οποίο πήρε το νησί και την ονομασία που έχει 
και σήμερα. Αργότερα έφτασαν εκεί Ίωνες που συνετέλεσαν στο να αποχτήσει μεγάλη ναυτική δύναμη 
και να έχει κατακόρυφη ανάπτυξη και δικές της αποικίες στη Θάσο, την Αδριατική και τον Ελλήσποντο. Κατά τους
 Περσικούς Πολέμους, συμμάχησε με τους Πέρσες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των Αθηναίων, οι οποίοι 
μετά το τέλος του πολέμου επιχείρησαν, με στρατηγό τον Μιλτιάδη να καταλάβουν την Πάρο, χωρίς επιτυχία.
 Αργότερα και μέχρι το 404 π.Χ. έγινε μέλος της Α΄ Αθηναικής Συμμαχίας. Μετά διαδοχικά περιήλθε στην
 κυριαρχία των Σπαρτιατών, των Αθηναίων, των Μακεδόνων, των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, του Μιθριδάτη , των 
Ρωμαίων και τελικά πέρασε στην κυριαρχία του Βυζαντίου. Το 1207 έγινε τμήμα του Δουκάτου της Νάξου 
και το 1389 δώθηκε από την Φιορέντζα Σανούδου προίκα στην κόρη της, που παντρεύτηκε το Γάσπαρο Σωμαρίπα. Το 1416 λεηλατήθηκε, όπως όλες οι Κυκλάδες απο τους Τούρκους. Το 1537 κυρίεψε τη Πάρο ο Χαϊρεντίν Βαρβαρόσας, ο οποίος έκανε πολλές καταστροφές, την πήρε για λίγο ο Εβραίος Ιωσήφ Νάζης και μετά πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων. Το 1821 πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση συντελώντας έτσι στην απομάκρυνση τών Τούρκων. Μετά την απελευθέρωση, περιλήφθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σήμερα πρωτεύουσά της είναι η Πάρος που λέγεται και Παροικία. Είναι γραφικό λιμάνι με πολύ πυκνή συγκοινωνία με τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
Κάστρο που χτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω σε απομεινάρια αρχαίων ναών, στην κορυφή του λόφου. Δίπλα του αποκαλύφτηκε τμήμα πρώτου κυκλαδικού οικισμού.
ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Νεκροταφείο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς εκεί βρίσκονται πολλών διαφορετικών ειδών τάφοι από διαφορετικές εποχές, πράγμα το οποίο δείχνει πως χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον 8ο π.Χ. αιώνα έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.) ΛΑΤΟΜΕΙΑ
Ανατολικά από το Μαράθι, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου. Το παριανό μάρμαρο, χάρης στη διαύγεια του, προτιμήθηκε από πολλούς μεγάλους γλύπτες οι οποίοι δημιούργησαν με αυτό πολλά γνωστά μνημεία της αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, οΕρμής του Πραξιτέλη, ο Ναός του Δία στην Ολυμπία, κ.λ.π.. ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Πολύ σημαντικός βιότοπος που βρίσκεται περίπου 5χλμ. από την Παροικία είναι η Κοιλάδα με της Πεταλούδες. Η πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά αποτελούν ενα φιλόξενο τόπο για τις πεταλούδες τους θερινούς μήνες.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΑΡΟΥ
Η Πάρος φημίζεται για τις εξαιρετικές της παραλίες που ικανοποιεί όλα τα γούστα.
Και παραλίες για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και παραλίες με beach bars και έντονη διασκέδαση.

Στα βόρεια του νησιού: Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, Καμίνια, Σουβλιά, Παρασπόρος, Αγία Ειρήνη, Πούντα
Στα δυτικά του νησιού: Μώλος, Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα, Νέα Χρυσή Ακτή, Χρυσή Ακτή
Στα ανατολικά του νησιού: Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Άγιοι Ανάργυροι, Λαγγέρης, Σάντα Μαρία, Aμπελάς
Στα νότια του νησιού: Δρυός, Αλυκή, Φάραγγας
ΛΙΒΑΔΙΑ
Είναι η δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη βόρεια πλευρά της Παροικιάς, στην θέση Λιβάδια. Μεγάλη αμμουδιά, οργανωμένη τουριστικά. Κατά μήκος της, συναντάμε μαγαζιά κάθε είδους.
ΚΡΙΟΣ
Η παραλία του Κριού (2 χλμ. απόσταση από το κέντρο της Παροικιάς), στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Παροικιάς, είναι μία μεγάλη αμμουδιά με πεντακάθαρη θάλασσα. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια. Πρόσβαση: Με καραβάκι (τακτικά δρομολόγια) από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο, οδικώς.
ΜΑΡΤΣΕΛΟ
Μεγάλη αμμουδιά που αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Κριού. Απέχει 2,5 χλμ. από το κέντρο της Παροικιάς. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια. Πρόσβαση: Με καραβάκι (τακτικά δρομολόγια) από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο, οδικώς.
ΚΑΜΙΝΙΑ
Μεγάλη αμμουδιά, στο βόρειο άκρο του κόλπου της Παροικιάς. Αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μαρτσέλο, κοντά στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Πρόσβαση: Με καραβάκι (τακτικά δρομολόγια) από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο, οδικώς.
ΣΟΥΒΛΙΑ
Μεγάλη αμμουδιά, στο βόρειο άκρο του κόλπου της Παροικιάς. Αποτελεί συνέχεια της παραλίας Καμίνια. Πολύ κοντά, στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά, βρίσκεται και η σπηλιά του Αρχίλοχου, μία μεγάλη τρύπα στην σχεδόν κάθετη ακτή. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, αναζητούσε την έμπνευση ο μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας. Πρόσβαση: Με καραβάκι (τακτικά δρομολόγια) από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο, οδικώς.
ΠΑΡΑΣΠΟΡΟΣ
Πολύβουη αμμουδιά, νότια της Παροικιάς (2,5 χλμ περίπου από το κέντρο της Παροικιάς), οργανωμένη τουριστικά, ιδιαίτερα αγαπητή στους νέους. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια.Πρόσβαση: Με λεωφορείο μέχρι τον δημόσιο δρόμο ή με δικό σας μεταφορικό μέσο.
ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
Βρίσκεται νότια της Παροικιάς, σε απόσταση 4 χλμ. από το κέντρο της Παροικιάς. Προστατευμένη αμμουδιά με φοινικόδενδρα που της δίνουν ένα εξωτικό χρώμα. Πρόσβαση: Με λεωφορείο μέχρι τον δημόσιο δρόμο ή με δικό σας μεταφορικό μέσο.
ΠΟΥΝΤΑ
Όμορφες συνεχόμενες μικρές παραλίες, στον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό, 8,5 χλμ. νότια της Παροικιάς. Η Πούντα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αντίπαρο, από την οποία την χωρίζει μόλις ένα ναυτικό μίλι. Από την Πούντα φεύγουν τα ferry-boats που συνδέουν την Πάρο με την Αντίπαρο. Υπάρχουν ξενοδοχεία, καφενεία, ταβέρνες, surf club και σχολή καταδύσεων.
ΠΙΠΕΡΙ
Η αμμουδιά του Πιπεριού βρίσκεται μέσα στη Νάουσα και είναι η αγαπημένη παραλία των Ναουσαίων.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας και είναι από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια που προσελκύουν τη νεολαία. Πρόσβαση: Με καραβάκι από την Νάουσα ή οδικώς, με δικό σας μεταφορικό μέσο.
ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ
Όμορφη και ήσυχη αμμουδιά, στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βράχοι από γρανίτη που εξ αιτίας της αποσάθρωσης έχουν πάρει διάφορα σχήματα και δημιουργούν φυσικές κοιλότητες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό και μοιάζουν με κολυμπήθρες. Υπάρχουν εστιατόρια. Πρόσβαση: Με καραβάκι από την Νάουσα ή οδικώς, με δικό σας μεταφορικό μέσο.
ΆΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Η παραλία των Αγίων Αναργύρων, αμμουδιά με λίγα δένδρα, βρίσκεται ανατολικά της Νάουσας σε απόσταση 200 μ. περίπου.
ΛΑΓΓΕΡΗΣ
Η παραλία της Λάγγερης (1,5 χλμ. περίπου από την Νάουσα), είναι όμορφη, ήσυχη αμμουδιά με ψιλή άμμο και αμμόλοφους. Πρόσβαση: Με καραβάκι από την Νάουσα, με λεωφορείο μέχρι τον δημόσιο δρόμο ή με δικό σας μεταφορικό μέσο.
ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ
Η παραλία Σάντα Μαρία (2 χλμ. από την Νάουσα) είναι μία εκτεταμένη αμμουδιά με πεντακάθαρη θάλασσα. Υπάρχουν ταβέρνες και οργανωμένα θαλάσσια σπορ. Πρόσβαση: Με λεωφορείο ή δικό σας μεταφορικό μέσο.
ΑΜΠΕΛΑΣ
Μικρή προστατευμένη αμμουδιά στο ομώνυμο ψαροχώρι, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Νάουσας. Υπάρχουν παραθαλάσσια ταβερνάκια.
ΜΩΛΟΣ
Προστατευμένη αμμουδιά με λίγα δένδρα, στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό. Υπάρχουν παραθαλάσσιες ταβέρνες.
ΠΙΣΩ ΛΙΒΑΔΙ
Πεντακάθαρη αμμουδιά με θαλασσόδενδρα (αρμυρίκια) που προσφέρουν την σκιά τους στους κολυμβητές, στο ομώνυμο χωριό.
Υπάρχουν ταβέρνες και μπαράκια.
ΛΟΓΑΡΑΣ
Δίπλα σχεδόν στο Πίσω Λιβάδι βρίσκεται η μεγάλη αμμουδιά του Λογαρά που έχει χαρακτηριστεί με γαλάζια σημαία και είναι ιδανική για κολύμπι, ψαροτούφεκο και όλα τα θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία, ταβέρνες και μπαράκια πάνω στο κύμα.
ΠΟΥΝΤΑ
Η παραλία της Πούντας είναι ένα χρυσό μισοφέγγαρο αμμουδιάς που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις κυρίως νέων ανθρώπων. Υπάρχουν beach-bar και οργανωμένα θαλάσσια σπορ.
ΝΕΑ ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ
Εκτεταμένη αμμουδιά που έχει χαρακτηριστεί με γαλάζια σημαία. Η Νέα Χρυσή Ακτή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν μία από τις ιδανικότερες παραλίες της Μεσογείου για θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα για wind-surf. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Νέα Χρυσή Ακτή καθιερώθηκε σαν ιδεώδης τόπος για την διεξαγωγή του ετήσιου παγκόσμιου πρωταθλήματος wind-surf που γίνεται στις αρχές Αυγούστου. Έχει εξαιρετική οργάνωση και υποδομή με καταλύματα κάθε είδους και εξοπλισμένο surf-club (ενοικίαση και φύλαξη σκαφών, σκάφη διάσωσης, μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους).
ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ
Η αμμουδιά της Χρυσής Ακτής, από τις ομορφότερες του νησιού και η μεγαλύτερη παραλία της Πάρου, είναι πραγματικός παράδεισος γι' αυτούς που λατρεύουν την θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες. Έχει χαρακτηριστεί με γαλάζια σημαία, έχει άριστη υποδομή, σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, surf-clubs, εστιατόρια και μπαράκια.
ΔΡΥΟΣ
Όμορφη παραλία, στο ομώνυμο γραφικό χωριό με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Υπάρχουν παραθαλάσσιες ταβέρνες και μπαράκια.
ΑΛΥΚΗ
Όμορφη παραλία, προστατευμένη απο τους ανέμους, δίπλα στο ομόνυμο χωριό. Υπάρχουν ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, και αρκετά μπαράκια για διασκέδαση. Απέναντι εχει τρια νησακια που η πρόσβασή τους γίνεται μόνο με σκάφος.
ΦΑΡΑΓΓΑΣ
Προστατευμένη αμμουδιά, οργανωμένη τουριστικά. Υπάρχει παραλιακό μπαράκι. Πρόσβαση: Βατοί χωματόδρομοι από την Αλυκή και τον περιφερειακό δρόμο.   ΠΗΓΗ 
http://niriides-studios.gr/paros_gr.php


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της