Η Πάρος και τα αξιοθέατα όπου εντυπωσιάζουν!


Η Πάρος έκτος από τις εκπληκτικές Παραλίες έχει και μερικά αξιοθέατα που πρέπει να βλέπει ο επισκέπτηςΠάρος (ΠΑΡΟΣ), Κυκλάδες


ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πύθιο-Ασκληπιείο
Μόλις 1 χλμ. από την Παροικία, στο δρόμο προς Αλυκή, επάνω στο λόφο της Αγίας Άννας, βρίσκονται τα ερείπια του Ασκληπιείου, ναού αφιερωμένου στο θεό της Ιατρικής Ασκληπιό. Το ιερό, που τοποθετείται χρονολογικά στον 4ο αιώνα π.Χ., είναι υπαίθριο, χτισμένο γύρω από μία πηγή, από το κατάλευκο διάφανο μάρμαρο της Πάρου. Στην ίδια περιοχή σώζονται επίσης κάποια ερείπια από αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα.

ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αρχαίο Εργαστήριο Κεραμικής
Στην Παροικία, στην τοποθεσία Θόλος, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου εργαστηρίου κεραμικής, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1986 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1990 αποκάλυψαν ένα μεγάλο συγκρότημα εργαστηρίου κεραμικής, φέρνοντας στο φως δύο δεξαμενές, δύο μεγάλους κλιβάνους, τέσσερις μικρότερους, ένα γεωμετρικό τάφο, τοίχο μεγάλου αρχαϊκού οικοδομήματος και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Παλαιοχριστιανική Βασιλική

1 χλμ. βορειοανατολικά της Παροικίας, συναντάμε την παλαιοχριστιανική βασιλική τριών εκκλησιών. Συγκεκριμένα, πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού του 5ου αιώνα, χτίστηκαν το 17ο αιώνα τρεις εκκλησίες. Όμως ο πρωτοχριστιανικός ναός του 5ου αιώνα είχε ήδη χτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίων ναών, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο χρονικά όλες αυτές τις ιστορικές περιόδους.

ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ενετικό Κάστρο Νάουσας
Στην είσοδο του γραφικού λιμανιού της Νάουσας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο. Χτίστηκε το 15ο αιώνα, από την ενετική δυναστεία των Σομμαρίπα, για οχυρωματικούς λόγους. Σήμερα, αν και μισογκρεμισμένο, αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο φέρνοντας στο νου εικόνες από το παρελθόν.

ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λόφος Κεφάλου
Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, κτίσμα του 17ου αιώνα. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα απολαύσουν την ανάβαση στην κορυφή του λόφου. Στη διαδρομή συναντάμε διάσπαρτες πέτρες, ερείπια του κάστρου και απομεινάρια από κατεστραμμένα εκκλησάκια. Το ενετικό κάστρο καταστράφηκε το 1537 από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα, οπότε και έληξε η ενετοκρατία στην Πάρο. Φτάνοντας στην κορυφή, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μοναστήρι, αλλά και μία υπέροχη θέα προς την ανατολική πλευρά του νησιού.

ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Μουσεία
Η Πάρος διαθέτει πολλά μουσεία, τα οποία φιλοξενούν σημαντικά εκθέματα. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου βρίσκεται στην Παροικία και φιλοξενεί εκθέματα που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν νεολιθικά ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό στο νησάκι Σάλιαγκο, ανάγλυφο του ποιητή Αρχίλοχου, το περίφημο «Πάριο Χρονικό» (μαρμάρινη επιγραφή όπου είναι χαραγμένη η ιστορία του νησιού), το άγαλμα της Νίκης της Πάρου, ο ψηφιδωτός Ηρακλής κ.α.

Το Βυζαντινό Μουσείο Νάουσας στεγάζεται στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου και περιλαμβάνει μία αξιόλογη συλλογή από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες παριανών κυρίως αγιογράφων. Ξεχωρίζουν, η εικόνα της Αποκαθήλωσης (16ος αιώνας), του Παντοκράτορα (18ος αιώνας), της Δέησης (15ος αιώνας), της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας (16ος αιώνας) κ.α. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν ξυλόγλυπτα αντικείμενα, σκεύη λατρείας και χαλκογραφίες.

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας φιλοξενείται μία ενδιαφέρουσα συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εκκλησίες-Μοναστήρια
Στην Πάρο υπάρχουν πολλοί ναοί και μοναστήρια, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Μοναστήρι Λογγοβάρδας με σπουδαία ιστορία και συνδυάζοντας αρμονικά τη φρουριακή με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η Μονή Αγίου Αντωνίου, του 15ου αιώνα στη Μάρπησσα με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, η Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκαδά όπου ασκήτευε ο πολιούχος του νησιού Άγιος Αρσένιος, η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και η Μονή Αγίου Αθανασίου στη Νάουσα που έχει τη μορφή καστρομονάστηρου.

Από τις εκκλησίες του νησιού μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Άγιο Γεώργιο στη Νάουσα με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, τη μαρμάρινη εκκλησία της Αγίας Τριάδας με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στο χωριό Λεύκες, και την εκκλησία της Παναγίας της Σεπτεμβριανής με ανάγλυφη προτομή της Παναγίας του 1592, στην Παροικία.

http://www.web-greece.gr/cyclades/paros/paros-sights-gr.htm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της