Ταξίδι στην Πάρο!!!

Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων – έχει 120χλμ. ακτογραμμή και πολλά φυσικά λιμανάκια.

Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε αρμονία με την καθημερινή ζωή

Ανάμεσα στους απαλούς λόφους και τα πεδινά του νησιού, βρίσκονται διασκορπισμένα χωριά, οικισμοί και μοναχικές κατοικιές.
Η Παροικιά, πρωτεύουσα του νησιού, με τις γειτονικές περιοχές Κριός, Καλάμι, Παρασπόρος, Αγ. Ειρήνη, Σωτήρες, Γλυσίδια, Πούντα, Κάμπος. Η Νάουσα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό, και γύρω της οι Καμάρες, Κολυμπήθρες , Αγ. Ανάργυροι , Σάντα Μαρία, Αμπελάς. Στο κέντρο του νησιού, καλά κρυμμένο, ο Κώστος και το κοντινό Υστέρνι, οι παραδοσιακές Λεύκες στην πλαγιά του βουνού και προς τα νοτιοανατολικά το Άσπρο Χωριό. Στην ανατολική πλευρά του νησιού η Μάρπησσα και οι γειτονικές της παραθαλάσσιες περιοχές: Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα Beach, Νέα Χρυσή Ακτή (Τσαρδάκια), Χρυσή Ακτή, Μπουντάρι, Δρυός, Πυργάκι, Λολαντώνης. Συνεχίζοντας προς τα δυτικά βρίσκονται τα χωριά Μάρμαρα και Πρόδρομος και οι παραθαλάσσιες περιοχές Τσουκαλιά, Μώλος και Καλόγερος. Στα νότια της Πάρου τα χωριά Αγκαιριά και Αλυκή και παραλιακά ο Φάραγκας, Μακριά Μύτη, Καμάρι, Γλυφά, Βουτάκος. Η Πάρος, εκτός από τη φυσική ομορφιά της, έχει και τα ανθρωπογενή στολίδια της: εκατοντάδες εκκλησάκια, ανεμόμυλους, περιστερεώνες και αγροτικές κατοικιές – η Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε απόλυτη αρμονία με το γύρω περιβάλλον αλλά και την καθημερινή ζωή. 


Η Πάρος σήμερα έχει περίπου 15.000 πληθυσμό, πολλούς καλοκαιρινούς κάτοικους και αμέτρητους πιστούς επισκέπτες. Η υποδομή του νησιού είναι αρκετά καλή, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες βρίσκουν αρκετές βασικές παροχές & υπηρεσίες: λιμάνι, αεροδρόμιο, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια, δημόσιες υπηρεσίες, ταχυδρομεία, δημοτική συγκοινωνία και άλλα. Στις υπηρεσίες υγείας περιλαμβάνονται 2 κέντρα υγείας στην Παροικιά (δημόσιο & ιδιωτικό), υγειονομικό αεροπλάνο του νησιού, καθώς και δημόσια ιατρεία, ιδιωτικοί ιατροί και φαρμακεία σε πολλά χωριά. Επίσης, το νησί έχει πολλά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ κάθε λογής, διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικούς ομίλους, σχολές με διάφορα σεμινάρια και πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα, γκαλερί τέχνης, ξενώνες για ανθρώπους της τέχνης κλπ.

Ανακαλύψτε τα μυστικά 
που κάνουν τους επισκέπτες της Πάρου 
να έρχονται ξανά και ξανά …

Περπατήστε στα παραδοσιακά χωριά της με τα κάτασπρα σπιτάκια , τα πλακόστρωτα σοκάκια προσεκτικά ασβεστωμένα , τις καμάρες .. χαρακτηριστικά δείγματα της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. 
Κολυμπήστε αμέρυμνα σε μοναχικές αλλά και οργανωμένες ακρογιαλιές, 
Γευτείτε παραδοσιακό φαγητό στις οικογενειακές ταβέρνες , 
Χαλαρώστε τα μεσημέρια καθώς θα σας δροσίζουν τα μελτέμια, 
Αφεθείτε! 
Κάντε νέους φίλους και ετοιμαστείτε για έντονες και κοσμικές βραδιές με τα ξέφρενα γλέντια ως το πρωί, 
Μάθετε κάτι καινούργιο ή εξασκήστε τα αγαπημένα σας χόμπι, 
Θαυμάστε έργα τέχνης σε γκαλερί και μουσεία και γίνετε καλλιτέχνης –έστω για μια μέρα, 
Απολαύστε τα μαγικά χρώματα της ανατολής και της δύσης του ήλιου, 
Αφήστε το μυαλό σας να χαθεί στο βαθύ γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, 
Δείτε τα πολύχρωμα καΐκια των ψαράδων που έρχονται νωρίς το πρωί στα λιμανάκια του νησιού, ενώ οι γλάροι έχουν πιάσει τρελό χορό. 

Και αν νομίζετε ότι αυτά είναι όλα, κάνετε λάθος! Η Πάρος κρατάει καλά πολλά κρυμμένα μυστικά που σας προσκαλεί αλλά και σας προκαλεί να τα ανακαλύψετε…..
 

Ταξίδι στην Αντίπαρο

Έντονο μπλε φόντο και απείραχτη ύπαιθρος, εύθυμες ώρες, χαλαρή διάθεση, φιλικοί άνθρωποι και έντονη νυχτερινή ζωή – η Αντίπαρος βρίσκεται πολύ κοντά στην Πάρο, χωρισμένη από μια στενή θαλάσσια λωρίδα 1250μ. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίων όλο το χρόνο που συνδέουν τα δύο νησιά και αναχωρούν τα περισσότερα από το λιμανάκι της Πούντας, 10 λεπτά από την Παροικιά. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το κεντρικό, αλλά και το μοναδικό χωριό, που λέγεται επίσης Αντίπαρος. Άλλες παραθαλάσσιες περιοχές είναι η Ψαραλυκή, Γλυφά, Πλάκα, Ακρωτήρι, Σωρός και Άγιος Γεώργιος. Η Αντίπαρος είναι ένα ήσυχο νησί με πολύ ωραίες παραλίες, σε κάποιες από τις οποίες φτάνεις μόνο με τα πόδια. Είναι το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικημένο από ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από το Δεσποτικό, το Ρευματονήσι, το Κοιμητήρι, το Στρογγυλό, τον Κάβουρα, Σάλιαγκα, Κόκκινο και ο Μαύρο Τούρλο. Κάποια από αυτά τα νησάκια ήταν σημαντικά κέντρα στην Κυκλαδική περίοδο και γίνονται ακόμα αρχαιολογικές ανασκαφές. Από τον Άγιο Γεώργιο υπάρχει καΐκι που πάει στο ακατοίκητο Δεσποτικό με τα σημαντικά ευρήματα και τις ανέγγιχτες παραλίες. Το γνωστό σπήλαιο της Αντιπάρου, στα ανατολικά, έχει εντυπωσιακά μεγάλη είσοδο, πολύ βάθος και επιβλητικούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Παροχές στην Αντίπαρο περιλαμβάνουν ένα μικρό λιμάνι, μαρίνες, δημόσιο ιατρείο και φαρμακείο. Επίσης διάφορα εκλεπτυσμένα καταστήματα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια - πολλά με γκουρμέ κουζίνα. Προσφέρονται διάφορες δραστηριότητες όπως εκδρομές στα διπλανά νησάκια, διαδρομές στη φύση, καταδύσεις, ροκ συναυλίες, paintball και άλλα. Όσοι μένουν στο χωριό δε χρειάζονται μέσο μεταφοράς μιας και όλα είναι πολύ κοντά. Αλλά, όσοι έχουν όρεξη να ανακαλύψουν το νησί με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, η Αντίπαρος έχει πολλές απομονωμένες παραθαλάσσιες και άλλες πεδινές περιοχές με απροσδόκητα όμορφα φυσικά τοπία. Το χωριό είναι ήσυχο την ημέρα, αλλά από το βραδάκι ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος του γεμίζει από κόσμο που απολαμβάνει φαγητό ή ποτό. Πιο αργά το βράδυ, όλοι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία που είναι περιτριγυρισμένη από μπαράκια. Η νύχτα τελειώνει συνήθως στη μοναδική ντίσκο του νησιού που είναι ανοιχτή ως το ξημέρωμα. Στην Αντίπαρο μπορεί κανείς να διαλέξει ή να συνδυάσει διακοπές με στυλ, συναρπαστικές εκδρομές, μοναχικές στιγμές, έντονη διασκέδαση και ανέμελο τρόπο ζωής.
http://www.paros-greece.gr/gr/useful-information/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της