Πάρος Ασκληπιείο

Επίσκεψη στο Ασκληπιείο της Πάρου

Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάρο, με καταπληκτική θέα προς το ανοιχτό Αιγαίο, βρίσκονται τα ερείπια του ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό, το θεό της Ιατρικής. Το Ασκληπιείο, είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο της Αγίας Άννας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες, δεν έχτιζαν όπου κι όπου τα λατρευτικά ιερά τους, αλλά επέλεγαν πάντοτε την πλέον ιδανική θέση.
Πάρος Ασκληπιείο

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αρκεί να ξέρετε που να κοιτάξετε, γιατί δυστυχώς η μοναδική ταμπέλα, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ιερό και αν δεν την προσέξετε αμέσως, καθώς δεν είναι και τεραστίου μεγέθους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το προσπεράσετε.
Θα σας οδηγήσει εκεί ο περιφερειακός δρόμος, που ξεκινά από την Παροικιά με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά του νησιού. Πριν προλάβετε να απομακρυνθείτε πολύ θα διακρίνεται στα αριστερά σας τα τείχη, στη βάση του λόφου.
Αφού ανέβετε τα πέτρινα σκαλοπάτια, θα βρεθείτε σε έναν ιδιαίτερα φροντισμένο χώρο, όπου ωστόσο απουσιάζει οποιαδήποτε σήμανση ή επεξηγηματική πινακίδα.
Γνωρίζοντας ότι εδώ βρίσκονται τόσο τα ερείπια του υπαίθριου λατρευτικού ιερού, που είναι γνωστό ως Ασκληπιείο όσο και τα ίχνη του Πύθειου, του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Πύθειο Απόλλωνα, θα καταφέρετε να τα εντοπίσετε.
Εξάλλου βρίσκονται παντού γύρω σας, λαξευμένα στο κατάλευκο μάρμαρο της Πάρου, αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού, όπως τα κομμάτια από τις δωρικές κολώνες.
Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε την ανάβαση προκειμένου να προσεγγίσετε τον οικίσκο, που στέκετε ψηλά πάνω από το ιερό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι σχετικά πρόσφατο οικοδόμημα και δεν έχει την παραμικρή σχέση με το Ασκληπιείο.

Ασκληπιείο - Πάρος

Το Ασκληπιείο στην Πάρο ήταν ένας ναός, αφιερωμένος στο θεό της Ιατρικής, τον Ασκληπιό. Το ιερό ήταν υπαίθριο, μια σχετικά διαδεδομένη πρακτική στην Πάρο, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο, γνωστό σήμερα ως λόφος της Αγίας Άννας, γύρω από μία πηγή, με το κατάλευκο, διαφανές μάρμαρο της Πάρου.
Πρόκειται για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα των ύστερων κλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ.), επιφάνειας 45μ. επί 15μ., του οποίου σήμερα επιβιώνουν κάποια αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε. Ο ναός στη στενή του πλευρά είχε στοές ενώ η λατρεία πραγματοποιείτο σ’ ένα βωμό στο μέσο του ανοιχτού ναού.
Στην ίδια τοποθεσία ανακαλύφθηκαν ίχνη και ενός ακόμη ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Πύθειο Απόλλωνα.

ΠΑΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ - ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
http://www.parosislandinfo.gr/parosgenika/parosaksiotheata/parosasklipieio/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της