Αϊ-Γιάννης Δέτης Πάρος

Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Όσοι έχουν ήδη επισκεφτεί την παραλία Μοναστήρι, στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, στα ανατολικά της Πάρου και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας, θα βρεθούν μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη στην επόμενη επίσκεψη τους.
Αϊ-Γιάννης Δέτης - Πάρος Αξιοθέατα


Ο Δήμος Πάρου δημιούργησε ένα «Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο», που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πόλο εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος θα φιλοξενεί ολοκληρωμένες δράσεις πολιτισμού, άθλησης, οικολογίας και φυσικά αναψυχής.
Και λέγοντας «φιλοδοξεί» δεν μιλάμε βέβαια για σχέδιο επί χάρτου. Η ανάπλαση της παραλίας αλλά και της γύρω περιοχής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποτελεί πράγματι ένα χάρμα οφθαλμών.
Οι εργασίες για το Πάρκο αφορούν το καλαίσθητο αναψυκτήριο, ακριβώς μπροστά στην αμμουδιά, εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από την τοπική πέτρα, την ψαρόπετρα, από την οποία κατασκευάστηκε και το υπαίθριο θέατρο, χωρητικότητας 600 ατόμων, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το αναψυκτήριο περιβάλλεται εκτός από αλμυρίκια και από φοινικόδεντρα, τα οποία προσφέρουν μια εξωτική νότα στην παραλία.
Από πάνω ακριβώς, λειτουργεί ένα εστιατόριο, που θα μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ενώ η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, φτάνει μέχρι το φάρο, στη βορειανατολική απόληξη της Χερσονήσου του Άη Γιάννη Δέτη, με οριοθετημένα, φωτισμένα μονοπάτια.
Σαν πράξη αντίστασης στην παράνομη βοσκή οι μαθητές της Πάρου, συμβάλλοντας στην προσπάθεια δημιουργίας του Πάρκου, φύτεψαν 1.000 ενδημικά δέντρα και φυτά –αγριελιές, φίδες, μηδική, ασπάλαθους, σχινάρια κ.α.- τα οποία σε συνδυασμό με τα την ψαρόπετρα των βράχων, που σε άλλα σημεία ορθώνεται αιχμηρή και άγρια και σε άλλα καμπυλωτή και σμιλεμένη, όπως και στις Κολυμπήθρες, δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
Στο Πάρκο της Πάρου κατασκευάστηκαν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, beach volley, πεζοπορία, αναρρίχηση και mountain bike. Παράλληλα υπάρχει ήδη ενδεικτική χωροθέτηση για την ανέγερση δύο Μουσείων: της Ρωσικής Παρουσίας στο Αιγαίο και Ναυτικής Παράδοσης και Αλιείας.

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ - ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
http://www.parosislandinfo.gr/parosgenika/parosaksiotheata/aigiannisdetisparko/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της