Λόφος του Κάστρου - Φραγκοκάστελο Πάρος

Αυτά που αξίζει να δείτε κατά την επίσκεψη σας στην Πάρο

Πάνω από το λιμάνι της Παροικιάς στέκεται επιβλητικός ο Λόφος του Κάστρου, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του Φραγκοκάστελου, του ενετικού κάστρου, που έχτισε για την προστασία της πόλης από τους επιδρομείς, κατακτητές και πειρατές, ο Μάρκο Σανούδο, ο Βενετός δούκας της Νάξου, το 13ο αι.
Λόφος του Κάστρου


Η απόφαση να το αναζητήσετε θα σας αποζημιώσει. Βέβαια θα χρειαστεί να εντοπίσετε την χαρακτηριστική πορτοκαλί πινακίδα και στη συνέχεια, αφού ανεβείτε τα σκαλιά, να προσπεράσετε το πλάτωμα, με τα αρχαία ερείπια και την καταπληκτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος.
Ότι έχει απομείνει από το Φραγκοκάστελο βρίσκεται πίσω από τα πρώτα σπιτάκια. Και όταν βρείτε το μοναδικό σωζόμενο τοίχο του, σίγουρα θα ρίξετε και δεύτερη και τρίτη ματιά, καθώς με την πρώτη θα πιστέψετε ότι σας γελούν τα μάτια σας.
Ολόκληρος ο τοίχος του Φραγκοκάστελου είναι κατασκευασμένος από αρχαίες κολώνες ναών και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία διακρίνονται πεντακάθαρα. Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το Κάστρο χτίστηκε στα ερείπια πέντε αρχαίων ναών, τριών αρχαϊκών και δύο κλασικών, αλλά άλλο να το ξέρεις και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου.
Ωστόσο αρχαίες κολώνες και γενικά αρχαία μάρμαρα δεν είναι ενσωματωμένα μόνο στο Φραγκοκάστελο αλλά και στα τέσσερα (!) εκκλησάκια, που είναι ακουμπισμένα επάνω του, χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Σχεδόν γελάς όταν αντικρίζεις την πεσμένη και ασβεστωμένη αρχαία κολώνα, που αποτελεί τη στήριξη της κάτασπρης εκκλησούλας.

Φραγκοκάστελο

Από το Φραγκοκάστελο διασώζεται σήμερα μόνο τμήμα της ανατολικής και νότιας πλευρά του, ύψους 4-6 μέτρων, ενώ από τους πέντε ναούς, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε, διασώζονται ερείπια, μόνο ενός μικρού τμήματος του αρχαϊκού ναού της θεάς Αθηνάς, στην κορυφή του Λόφου. Τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού αποκαλύφθηκε στα θεμέλια του ναού.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το βόρειο και το δυτικό τμήμα του τείχους του Φραγκοκάστελου πρέπει να βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, όπου καταποντίστηκε μέρος του Λόφου, πιθανότατα κατά τη διάρκεια μιας κατολίσθησης.
Περισσότερες φωτογραφίες από το Κάστρο μπορείτε να δείτε στη photogallery...Πάρος Κάστρο Φωτογραφίες

ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ - ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
http://www.parosislandinfo.gr/parosgenika/parosaksiotheata/lofostoukastrou/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της