Πάρος Δήλειο

Επίσκεψη στο Δήλειο της Πάρου

Μολονότι δε θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει μεγάλο νησί την Πάρο, χρειάζεται αρκετή επιμονή προκειμένου να εντοπίσετε το Δήλειο, το ναό που ήταν αφιερωμένος στο Δήλειο Απόλλωνα. Το Δήλειο είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και βρίσκεται σε νοητή ευθεία με το ιερό νησί της Δήλου.
Πάρος Δήλειο

Για να φτάσετε περνάτε την παραλία Λιβάδια, μετά την Παροικιά και στη διασταύρωση, αντί να ακολουθήσετε το δρόμο για τις παραλίες στρίβετε δεξιά με κατεύθυνση το Δήλιο. Το νου σας στις πινακίδες γιατί ο δρόμος είναι ανηφορικός ενώ σε κάποια σημείο την άσφαλτο αντικαθιστά το τσιμέντο και ο χαλικόδρομος.
Όταν όμως φτάσετε στον προορισμό σας η πανοραμική θέα προς το καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος, θα σας αποζημιώσει ενώ είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να θαυμάσετε την ηπειρωτική βόρεια Πάρο.
Ωστόσο αν και φτάσατε, σας περιμένει μία ακόμη μικρή δοκιμασία. Πρέπει να διασχίσετε πεζή το στενό ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο περικλείεται από ξερολιθιές.
Στην κορυφή του λόφου θα θαυμάσετε τα ερείπια του ναού του Δήλειου Απόλλωνα, κολώνες και αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία αποτελούσαν τον περίβολο του ιερού, καθώς και ίχνη ενός ακόμη ναού, αφιερωμένου στην αδελφή του, θεά Άρτεμη. Στην ίδια τοποθεσία είχε χτιστεί κι ένας μικρός χώρος για συμπόσια.
Τέλος αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη ενός νεκροταφείου, των κυκλαδικών χρόνων, περίπου της 3ης χιλ. π.Χ.
http://www.parosislandinfo.gr/parosgenika/parosaksiotheata/parosdileio/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της