Απολογισμός της εκδρομής στις Λεύκες


Η εκδρομή έγινε σε πλαγιά του λόφου των Λευκών της Πάρου προς τα νότια του Προφήτη Ηλία και δυτικά του μοναστηριού της αγίας Κυριακής. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, καλή διάθεση κι ενδιαφέρον. Όμορφοι άνθρωποι, τέκνα της φύσης, ομόρφυναν τα πράγματα. Κατέβαιναν τα νερά των πηγών και στέρνιαζαν, οπότε βρήκε την ευκαιρία γεμάτος χαρά ένας από τους συμμετέχοντες σκύλους να λουστεί στα λασπόνερα ευτυχής! Ωραία και μοναδική εικόνα! Δεν ξέρουμε τι σκέφτονται τα ζώα και τι λένε, δεν φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να μεταφράσουμε τα σκιρτήματά τους!

Την εκδρομή ομόρφυναν ακόμα περισσότερο πολλά μικρά παιδιά και η αγάπη προς τη φύση όλων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου δεν βοήθησαν, καθώς πολλά αγριολούλουδα περιμένουν πιο ζεστές μέρες να ξεμυτίσουν. Η μέρα βέβαια ήταν υπέροχη, ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Αν υπάρχει κάποιος παράδεισος πάντα τον κάνουμε πιο φωτεινό και ελκτικό με την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Για όσους πολλούς ήρθαν δίνω πιο κάτω τον κατάλογο των αγριολούλουδων που προσέξαμε. Μπορούν εκείνοι που ενδιαφέρονται να προσφύγουν στην εγκυκλοπαίδεια (google ή άλλη) με τα λατινικά ονόματα. Θα παρατήρησαν οι φίλοι ότι δεν είχαμε μάρμαρο στην περιοχή, αλλά μεταμορφωμένους γρανίτες, σκούρα φθαρμένα από την πολυκαιρία πετρώματα με λειχήνες στην επιφάνειά τους.
Επειδή πολλοί το ζήτησαν μπορούμε να προγραμματίσουμε μια άλλη ώρα πορεία προς το μοναστήρι της αγίας Κυριακής δίνοντας ραντεβού στους ανεμόμυλους απέναντι των Λευκών και περπατώντας μέχρι την εκκλησία δυο-τρία χιλιόμετρα (μισή ώρα πορεία). Θα περάσουμε απ’ τα ρέματα της περιοχής που κατεβάζουν νερό στο μεγάλο χείμαρρο κάτω και από τις πολλές μυρτιές της πλαγιάς. Όχι την Πρωτομαγιά, αλλά μια μέρα άλλη, καθώς ο καθένας έχει τα προγράμματά του για τη μέρα αυτή με τους δικούς του. Ας περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι νέα ανακοίνωση και ας προετοιμαστούν για δεκάδες καινούρια φυτά που θα τολμήσουν τώρα να ανθίσουν.

Πάμε τώρα στον κατάλογο των όσων είδαμε:
- Κίτρινα: οξαλίδες (ξινίδες, ξινήθρες), πικραλίδες, ζωχός, γαλατσίδα, μαρτιάκος (Senecio), καλέντουλα ή το αδράχτι της γριάς.
- Ρόδινα: Άγριο γεράνι 1 και άγριο γεράνι 2 (πηρούνια, ερωδιοί), το λουλούδι των σιληνών (ρόδινο), μολόχα, πολυκόμπι (Rumex ο βουκεφάλας), λαδανιά (αλισαριά, Cistus), βοϊδόγλωσσα (ρόδινο).
- Ιώδη, μπλε, μωβ: λουλούδι του ουρανού (αναγαλλίδα, μπλε), κασιδάκι (κυανομώβ), ίριδα (μικρή μπλε), άγριο μπιζέλι (μωβ), βολβός (μούσκαρι, σταφύλι του κούκου), λούπινα.
- Λευκά: Αγριόπρασσο (λευκό Prassium), κρινάκι (ορνιθόγαλλο), βερόνικα, ασφόδελος (το λουλούδι των νεκρών), μαργαρίτες.
- Κόκκινα: Παπαρούνες, λωτός ο πορφυρός.
- Άλλα χρώματα: Ανεμώνες, αγριοσέλινο (Smyrnium), ορχιδέα 1 (κίτρινη) και ορχιδέα 2 (μωβ), χελωνόχορτο, πελαγίδα (ευφόρβια με πράσινα μικρά άνθη), άγριο χρυσάνθεμο 1 (άσπρο) και άγριο χρυσάνθεμο 2 (κίτρινο), άγρια τριφύλλια (άσπρα και ρόδινα), άγριος βίκος 1 (γαλάζιο), άγριος βίκος 2 (λευκοκίτρινο), κρινάκι (Romulea, λευκοκίτρινο), λυχναράκι (Arisarum).
Το ποίημα ήταν για τον ασφόδελο. Πώς συνδέεται η χλωρίδα με τη λογοτεχνία είναι ένα θέμα και άλλο πώς συνδέεται με την ζωή και την ιστορία.
Όλους που μας έδωσαν κάτι απ’ τη λάμψη της καρδιάς τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως πολύ.
Η φωτογραφία εικονίζει το κασιδάκι που τους γοήτευσε όλους.

Χρήστος Γεωργούσης

















Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015.

http://parospress.blogspot.gr/2015/03/blog-post_851.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της