Λεύκες Πάρου: Η ονομασία και η ιστορία!!

Οι Λεύκες Πάρου είναι μεσόγειο ορεινό χωριό της νήσου Πάρου. Απέχει από την Παροικιά 10 χλμ. Είναι το ορεινότερο χωριό της Πάρου και εχει πληθος εκκλησιών καθώς και μερικούς από τους τελευταίους ανεμόμυλους που σώζονται στο νησί.
Ο τελευταίος μυλωνάς της Πάρου (μπάρμπα Αρτέμης) που λειτουργούσε το μύλο του στις Λεύκες πέθανε το 1996.Το χωριό πήρε το όνομά του από τις πολλές λεύκες,δηλαδή τα δέντρα, που υπήρχαν παλαιότερα στην τοποθεσια. Ο κεντρικος δρομος του χωριου,που οδηγεί στο κέντρο των Λευκών,είναι ασπρισμένος και λιθόστρωτος, και ονομαζεται Ράμνος, διοτι παλαιότερα ένα δέντρο ράμνος δέσποζε καταμεσα στο δρόμο αυτό. Κάτοικοι το αφαίρεσαν με την πάροδο του χρόνου, για να εχουν καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο του χωριού.

Ιστορία

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Λεύκες αποτελούσαν το κέντρο του Δήμου Υρίας που υπάγονταν στην Επαρχία Νάξου στο Νομό Κυκλάδων και υπήρξε μέχρι το 1912. Το όνομα του δήμου προέρχεται από το Υρία, ένα από τα αρχαία ονόματα της Πάρου. Πρωτεύουσα του Δήμου Υρίας ήταν οι Λεύκες στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν τα χωριά Αγγυριά, ή Αγκαιριά, Αλυκή, Ανερατζιά, Βούνια, Καμάρι, Κάμπος, Λαγκάδα, Μάλτες και Μαράθι. Ο παραπάνω Δήμος από της εφαρμογής του νόμου ΔΝΖ΄/1912 «Περί Δήμων και Κοινοτήτων» μετατράπηκε σε κοινότητα Λευκών. Την εποχή εκείνη παρουσίαζε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Στη δεκαετία του 1970 γνώρισε μεγάλη ερήμωση λόγω αστυφιλίας όπου πολλοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και κυρίως στο Μαρούσι και τα Μελίσσια αναζητώντας εργασία. Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω τουρισμού παρουσιάζει μια νέα ανάπτυξη με ανοικοδόμηση οικιών και εξωραϊσμούς για μια ήρεμη και γλυκιά ζωή. Με το Σχέδιο Καποδίστριας η Κοινότητα Λευκών εντάχθηκε ως τοπικό διαμέρισμα στον ενιαίο Δήμο Πάρου. Στη τελευταία απογραφή (2001) ο πληθυσμός αριθμούσε 519 κατοίκους.
πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραλία Λάγγερη η κρυμμένη θάλασσα

Τελικοί & απονομές σήμερα στον Ναυτικό Όμιλο Πάρου - φωτο