Τοπικά προϊόντα της Πάρου

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Πάρο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά Παριανά προϊόντα που προσφέρονται στα εστιατόρια και στα ταβερνάκια.
Οι γεύσεις θα σας ενθουσιάσουν και σίγουρα θα θέλετε να αγοράσετε κάποια που θα συμπληρώνουν το τραπέζι στο σπίτι σας.




Τα παριανά τυριά, η ξυνομυζήθρα, το τουλουμίσιο, το λαδοτύρι και το ανθότυρο θα τα βρείτε σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, αλλά και σε σούπερ μάρκετ.
Οι αμπελώνες της Πάρου είναι γνωστοί και ονομαστοί από την αρχαιότητα αφού δίνουν κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα λευκά και κόκκινα κρασιά της Ένωσης Γεωργικών Συν/σμων, αλλά και των δύο σύγχρονων ιδιωτικών οινοποιείων που λειτουργούν στην Πάρο είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Πάρου σε όλο τον κόσμο. Οι οινόφιλοι θα γευθούν λευκό κρασί της ποικιλίας Μονεμβασιά, ερυθρό της ποικιλίας Μαντηλαριά, αλλά και άλλες ποικιλίες, όπως η Βάφτρα και το μαύρο Αηδάνι.Διακοπές στην Πάρο χωρίς να δοκιμάσετε εκλεκτούς και φημισμένους ψαρομεζέδες με τη συνοδεία σούμας δε γίνεται. Πρόκειται για την τοπική ρακί, που είναι προϊόν πρώτης απόσταξης σταφυλιών. Τα ρακοκάζανα παίρνουν φωτιά το φθινόπωρο και δίνουν τη σούμα για την οικογένεια, τους φίλους και τους επισκέπτες, που όταν τη δοκιμάζουν προγραμματίζουν τις ...ανάλογες προμήθειες φεύγοντας από το νησί.τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων θα βρείτε επίσης θυμαρίσιο μέλι των τοπικών μελισσοπαραγωγών, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και γι' αυτό εξαντλείται γρήγορα.
Φυσικά θα δοκιμάσετε την κάπαρη στη σαλάτα, αλλά και για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση σε κάποια εδέσματα και σάλτσες. Η προμήθεια για το σπίτι θα σας είναι απαραίτητη. Κάπαρη όπως και καπαρόφυλλα θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα διάθεσης τοπικών προϊόντων.
Και φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα παστελάρια, αλλά και τους παραδοσιακούς ζαχαρομπακλαβάδες. Θα πιάσουν λίγο χώρο στις αποσκευές σας, αλλά θα "γλυκάνουν" εσάς και τους φίλους σας για αρκετό καιρό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληθυσμός Πάρου σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά

Τα ονόματα της Πάρου σε όλη την ιστορία της